Hogyan működik a tömlőzárású pumpás  borászati tartály ?
2014. október 07. írta: tartaly

Hogyan működik a tömlőzárású pumpás borászati tartály ?

Használati útmutató a tömlős - pumpás boros - pálinkás tartályokhoz.

Van ilyen rozsdamentes - saválló - inox - KO - tartály pumpásban: 

1 rm nagy.gif

 

Van saválló műanyag pumpás - tömlős tartály is:

tomlozarasu tartaly.jpg

Mindkét tartályt egyformán kell használni.

A tartályokban belül egy tömlős fedél található.

fedélre ráillesztjük a mellékelt szilikontömlőt, pont úgy, mint egy bicikli kerékre illesztjük rá a belső gumit.

 

A felhelyezés során a szilikontömlők nem minden esetben passzolnak pontosan, de ez nem probléma, mert egy bizonyos méretet nyúlik a szilikontömlő, nyugodtan lehet erőltetni.

Ezt mind a rozsdamentes tartálynál, mind a műanyag borászati tartálynál egyformán kell elvégezni.

Ha a tömlő a helyén van, akkor a mellékelt vékony szilikon cső egyik végét rádugjuk a szilikontömlőből kiálló tömlővégre, a másik végét pedig a mellékelt rozsdamentes - saválló pumpára vagy a műanyag pumpára. Ha kért a fedélhez kotyogót vagy kotyogóhoz való műanyag csatlakozót, illetve műanyag töltő-záró szelepet, akkor az előre kialakított lyukba illesztve ezeket helyezze el a fedélen.

A rozsdamentes-saválló vagy műanyag pumpán, az oldalán lévő szelepet kissé csavarja ki, majd néhány adagot pumpáljon a felhelyezett tömlőbe. Így ellenőrizheti, hogy megfelelően van-e felhelyezve - esetleg lyukas-e, vagy ereszt-e valahol.

Ha minden rendben, akkor az előkészített tömlős fedelet behelyezzük a tartályba!

Megfelelő magasságban rögzítjük ( bor, pálinka, folyékony élelmiszer esetében a folyadék felszínén, erjedő vagy erjesztendő cefre esetében a felszín felett megfelelő magasságban, hogy elég erjedési űrt hagyjunk a cefrének), úgy, hogy a pumpával néhány adagot ismét bele pumpálunk, de csak annyira, hogy kicsit feszüljön. Ekkor a fedelet eligazítjuk - vízszintesbe állítjuk - majd a pumpával max. 1,6 bar nyomás értékig pumpáljuk, ezt követően a már említett oldalszelepet zárjuk.

Ezt követően ha erjeszteni akarunk és kotyogót helyeztünk fel, akkor töltsük fel megfelelő szintig vízzel vagy glicerinnel, így a tartály légmentesen zár.

Ha bor vagy pálinka tárolóként használjuk a tartályunkat, akkor a fedelet töltő - záró szeleppel szereljük, így felhelyezést követően légmentesen zár ( ebben az esetben, ha a tartályból folyadékot engedünk ki, a töltő ürítő szelep automatikusan levegőt enged be, de egyébként a zárógolyók miatt légcsere nincs!

Ha fejtéshez, áttároláshoz, tisztításhoz a fedelet ki akarjuk emelni, a pumpán keresztül kiengedjük a levegőt a tömlőből, ezután a fedelet kiemelhetjük.

Egyéb információk a 30/383-4000-es telefonszámon vagy az info@tartalygyar.hu  címen kérhetők.

Vásárlás a www.tartalywebaruhaz.hu oldalon!

A bejegyzés trackback címe:

https://tartalygyar.blog.hu/api/trackback/id/tr816766317

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása