Vékonyfalú műanyag tartályok és aknák telepítése talajvizes területre!
2017. június 22. írta: tartaly

Vékonyfalú műanyag tartályok és aknák telepítése talajvizes területre!

talajviz.gif

NEM talajvizes területre készített műanyag TARTÁLYOK TELEPÍTÉSE TALAJVIZES TERÜLETRE:

Fontos:

  • Talajvizes területen az irányadó a maximális ( néha előforduló) talajvízszint ;
  • A beton mennyiség számításához kérje szakember segítségét;
  • A nem talajvizes területre készített tartályok vagy aknák ( műanyag, acél, rozsdamentes acél vagy alumínium)   - is telepíthetők talajvizes területre, az alábbiak szerint >>>
    • A tartály telepítés megkezdésekor az általános leírás szerint járjon el;
    • A kialakított gödröt nagyobbra készítse a szükségesnél ( hosszabbra), a szabad területen a tartály mellett mélyítsen ki egy kisebb gödröt, ebbe kerüljön bele egy búvárszivattyú, mely a megjelenő talajvizet állandóan elszívja!
    • A gödörbe terítsen bele egy tófóliát.
    • A tófólia ( gödör) közepére mehet az első adag folyékony beton. Kb. 10 cm vastagságban, a tartály alatti részre.
    • Nagyolva eligaztjuk a betont, majd a beton tetejére mehet a tartály.
    • A tartályba engedjünk folyamatosan vizet, úgy, hogy a vízszint mindig ~ 10 cm-rel magasabban legyen, mint a tartály melletti beton. Így a tartály a telepítés sorén nem mozdul el, ill. a víz mintegy megtartja a tartály falát, mely így zsaluként funkcionál!
    • A tartály mellé ( a tófólia és a tartály fala közé mehet a beton, folyamatosan, körkörösen, eközben a tófólia mellé kívülről mehet a föld. Vigyázni kell a tömörítéssel, csak annyira szabad, hogy a tartály fala ne horpadjon be! 
    • A tartály és a tófólia köré a számított mennyiségű betont kell egyenletesen elosztani, ez rendszerint 10 cm szokott lenni.
    • A tófólia akkora legyen, hogy a fent leírt módon kialakított telepítés során a tartály tetejére a tófólia visszahajtható legyen ( a nyakánál a felesleget le lehet vágni.
    • Ha a tartály körüli feltöltéssel elértük a becsatlakozási pontokat, akkor csatlakoztassuk a tartályt a csőrendszerre, ellenőrizzük, hogy a tömítettség megfelelő-e!
    • Ha a tartály felső betonozása fölé még kerül föld akkor a tartály nyakát megfelelő magasságúra kell visszavágni, vagy megnövelni.
    • A telepítést követően a beton (ok) megszilárdulását követően a tartály használatba vehető!

FONTOS: Itt is érvényes Archimédesz törvénye, azaz ha üres a tartály, akkor a térfogatával arányos felhajtó erő hat rá. Tehát, pl. ha a tartály 5 m3-es akkor - víz esetében - ~ 5 tonna felhajtóerő hat a tartályra, ha teljesen talajvízbe merül. Ekkor, ha üres a tartály, a talajvíz kiemeli a földből a tartályt ( ha nincs lesúlyozva)!!!
Ezt megelőzendő egy rögzítő betonozás alkalmazása szükséges, mely akkora tömegű kell hogy legyen, hogy a tartályt üres állapotában is le tudja súlyozni. Maradva az 5 m3-es méretnél, pl. ha egy 5 m3-es műanyag tartály tömege ~ 200 kg, akkor az 5000 kg-os felhajtó erő kiegyenlítésére 5000-200 =~ 4800 kg, azaz ~ 2,5-3 m3 beton szükséges ( a beton sűrűsége ~ 1800-2200 kg/m3) .

MÁSIK FONTOS: Ha a betonozás a vízbe kerül, akkor az is talajvizes környezetben lesz, tehát arra is kell rászámolni felhajtóerőt, így ~ dupla mennyiségű betonra lesz szükség.!

Egyéb információk tekintetében küldjön e-mailt az info@tartalygyar.hu címre vagy keressen a 30/2985814-es számon!

A bejegyzés trackback címe:

https://tartalygyar.blog.hu/api/trackback/id/tr4812613907

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása